Dzisiaj, przeglądając grono, natknęłam się na ciekawą "reklamę". Przeważnie omijam je szerokim łukiem, a tak naprawdę to w większości nie prezentują nic ciekawego, więc zostawiają u mnie tylko gest wywrócenia oczami i nic więcej.
No ale tym razem było inaczej :]. Sama się pozytywnie zaskoczyłam, no ale dobra, do rzeczy.
Mamy tu do czynienia z polskim projektem. Tak, polskim! No jestem w szoku, bo naprawdę rzadko Polakom udaje się dokonać czegoś, co mnie zaintryguje, chociaż i tak staram się promować to co mi się spodoba.
Nazywają się Lady Aarp, tak dokładniej, są to 2 osoby: Kasia Kolbowska [harfa celtycka] oraz Sebastian Witkowski [producent i elektronik ;)] . Projekt powstał w 2004 roku.
Jak przesłuchałam album promo mix na majspejsie, to muszę powiedzieć, byłam pod wrażeniem. Bardzo oryginalne aranżacje, muzykę można określić jako eksperymentalna elektronika, z elementami IDMu, dubu, lekko ambientowa, ja się dosłuchuję nu jazzu w niektórych utworach - to przez tę trąbkę i takie tam ;) Ale generalnie, płyta ta bazuje na minimalistycznym bicie [mogę się tu szarpnąć na użycie określenia dub/minmal techno] i dźwiękach harfy celtyckiej. Kurczę, no polecam. Posłuchajcie sami.
A, no i płyta:
Soma [2007]
Więcej sobie o nich poczytacie używając googlarki :P Trochę w sieci jest. A mniejsza część w linkach poniżej.
Linki: